top of page

איך מוציאים יהלומים מדפוס?

הפוסט הזה מוקדש ליזם ישראלי צעיר, בולט ובועט, נושק ל-75 (עד 120!), שנמצא בתנועה מתמדת ואחראי לפיתוח וחדשנות בתחומים מגוונים, ובעיקר - בתחום הדפוס הדיגיטלי.

האיש הוביל את מהפכת הדפוס הדיגיטלי בעולם בשנות התשעים, כשפיתח את מכונת האופסט-הדיגיטלי שהיום אנחנו מכירים אותה כ-HP Indigo, ובשנים האחרונות פיתח את מכונת הלנדא, שמדפיסה בטכנולוגיה של דיו ננו-מטרי.


ננסה להבין איך עובדות שתי המכונות המדהימות האלה, שמיוצרות כחול-לבן ונמכרות ברחבי הגלובוס,

ובסוף נראה איך מר בני לנדא מצא, או יותר נכון הקים, מכרה יהלומים - תוך מימוש מופלא של המושג Serendipity.


אז.. אי שם בשנת 1436 בגרמניה, צורף אחד בשם יוהאן גוטנברג פיתח סגסוגת עופרת שממנה יצקו אותיות, שמהן הרכיבו על פלטה שטוחה מילים, משפטים ודפי ספרים שלמים להדפסה (״סדר דפוס״). מה שיפה בסגסוגת הזו, הוא דרגת המיצוק האולטימטיבית שלה - קשיחה מספיק כדי לעמוד בלחץ מכבשי הדפוס, ורכה מספיק כדי להעביר צבע לנייר באופן ברור וקריא. בתום השימוש באותיות, מתיכים אותן לשימוש חוזר.

Photo by Hannes Wolf on Unsplash
Photo by Hannes Wolf on Unsplash

מאז עברו המון דפים במדפסת, הדפוס המשיך להתפתח - מפלטה שטוחה עברו לשימוש בצילינדר, ומהדפסה ישירה עברו להדפסה בתיווך גליל גומי (״בלנקט״) - ״אופסט״, מהלך ששיפר מאוד את איכות ההדפסה. גם הטכניקות להפקת גלופת ההדפסה השתכללו והגיעו להפקה ממוחשבת. בשנות ה-40 נראו ניצני דיגיטציה עם הגעת טכניקת הזירוגרפיה - הדפסה ללא צורך בגלופה כלל.


ואז הגיע בני.. ופיתח מכונת אופסט דיגיטלי כסטארטאפ שלימים נמכר לחברת HP העולמית - תוך התעקשות עקרונית בריאה ומאוד מוערכת, להשאיר את הפיתוח והייצור כאן בארץ.

במכונה הזו, טיפות הדיו האלקטרו-סטטי מסתדרות על ״בלנקט״ וממנו עוברות למצע ההדפסה.

המכונה הזו מספקת איכות הדפסה גבוהה - הן מבחינת רזולוציה והן מבחינת צבעוניות, כמו גם מהירות הדפסה, ומאפשרת שימוש במגוון רחב של מצעים - נייר, פי.וי.סי, פוליאסטר ועוד. הצלחה תעשייתית ומסחרית.


הפיתוח הבא, שזכיתי להיות נוכחת בהשקה ההיסטורית והמרגשת שלו ב״דרופה״ 2016, הוא הדפסה דיגיטלית ע״י ראשי דיו, שיורים טיפות דיו בגודל 500 ננומטר למסוע, כל שכבת ההדפסה מתקשה על המסוע, ועוברת בשלמותה אל מצע ההדפסה.

שוב הרמה של איכות ההדפסה עולה שלב, מתאפשרת הדפסה על מגוון מצעים ואפליקציות, בגלילים ובגיליונות. מכונה שמכוונת לתחום האריזות, עם יכולת להדפיס דיגיטלית על קרטון, בכמות מסחרית.

פלא פלאים.


כל השיח היזמי שהיה כאן עכשיו, מביא אותי למושג שהתוודעתי אליו לאחרונה, אם כי כמו כל אדם יוצר הכרתי אותו תמיד - ס-רנ-די-פי-טי, ובאנגלית: Serendipity.

מכירים את זה שבטעות נופל לכם תפוח על הראש ואז אתם מגלים כוח הכבידה? אז זה זה. המצאות רבות וטובות התגלו ״בטעות״, יצירות רבות וטובות נוצרו ״בטעות״. זו לא בדיוק טעות, אבל זו גם לא הכוונה המקורית של היוצר. זה אחד הקסמים היפים של תהליך היצירה.


בחזרה לבני - הקסם הזה קרה לו בתהליך הפיתוח של הלנדא - והביא אותו לפתח יהלומי מעבדה. כן כן, יהלומים. הנה, תראו:





 

הכותבת: חוה ליאל מונסונגו מתמחה בעיצוב והפקת מתנות עסקיות ייחודיות לחוויית לקוח מעולה (קיים/פוטנציאלי), להגברת מודעות-מותג, לקידום מכירות, ולאירועים וכנסים עסקיים.



מוזמנים לעקוב אחריי בפייסבוק, באינסטגרם ובלינקדאין.

Comments


Recent Posts
Archive
bottom of page